- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 31 wyświetleń
Składniki:
- 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj, posól, dodaj kaszę i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu (aż kasza wchłonie większość wody). Zdejmij z ognia, przestudź.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki, posiekaj.
- W blenderze wymieszaj przestudzoną kaszę jaglaną, jajko, cukier, jajko, czekoladę i żurawinę. W razie potrzeby przypraw solą.
- Z masy formuj nieduże placuszki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wskazówki:
- Kaszę możesz ugotować poprzedniego dnia.
Żródło przepisu:
nietracczasunagotowanie.blogspot.com
Mniam